
Keuken lamp
Ambitie project, Lieke van der Voort.
Ambitieproject
Mijn ambitie project is een Lamp voor onze keuken tafel. Mijn vader wilde graag dat ik een lamp printte voor de keukentafel met de 3d printer. Eerst vond ik dit eng want ik wist niet hoe ik zoon complex model met onderdelen moest maken. Maar toen kregen we een ambitie project en dacht ik ik kan het ook maar beter gewoon proberen. Ik wil dus graag leren 3d modellen en printen prototypes maken en arduino programmeren voor het licht in de lamp.
Proces
Vraag klant
Het begon bij mijn vader hij wilde een nieuwe lamp voor in de keuken die geprint was. Ik werd hier een beetje bang van zoon groot project, maar toen hoorde ik op school over het ambitie project en dacht ik ja waarom probeer ik het niet gewoon. Ik begon na te denken hoe ik de lamp zou gaan printen en het leek me het handigst om dit in delen te doen zodat het een grotere lamp zou kunnen worden. En dan kon ik alle delen rechtop printen waardoor er bijna niets fout kan gaan tijdens het printen.

Vorm onderzoeken
Ik begon met het onderzoeken van andere lampen en vooral veel inspiratie op te doen.
Ik heb ook woordwebben gemaakt over dingen die bij ons thuis van toepassing zijn waarvoor ik de vorm zou kunnen gebruiken voor de lamp.


Materialen onderzoeken
Ik vond het interessant om te kijken naar verschillende materialen om mee te printen zoals bijvoorbeeld: hout fillament of fillament met glinsters erin of transparant fillament. Ik was bang dat bij normaal fillament het licht er niet goed door zou komen dit ga ik testen bij de prototypes. Verder vond ik het ook interessant om 3d printen te combineren met andere materialen zoals sleuven voor touw in het model of stenen eraan hangen.
Vorm schetsen
Nadat ik onderzoek had gedaan over de vormen die anderen gebruikte ben ik begonnen om mijn eigen ideeën uit te schetsen zodat ik deze met mijn "klanten" kan bespreken. Ik heb gekozen voor een model wat kan draaien zodat je door het draaien kan bepalen hoe het licht door de lampenkap heen gaat.
.jpg)

Functionaliteit bepalen
Verder wilde ik graag arduino leren programmeren en dit leek me een goed project om dit op toe te passen.
Ik wil ledstrips in de lamp maken zodat je de keur kan veranderen op tijd en dag van de week.
Ik wil de lamp helderder laten schijnen als je aan de keukentafel gaat zitten. En als je dan weer weg gaat dat hij weer terug dimt
En als ik nog tijd over heb wil ik graag een discomodus maken.
.jpg)

Klant gesprek
Toen ik wat schetsen had gemaakt en de functionaliteit had bepaald ging ik met mijn klanten in gesprek over hoe ze de ideeën vonden. Dit ging allemaal vrij soepel en ze vonden veel dingen al goed maar we hebben samen besloten om iets aan de constructie aan te passen dit werk ik later in het proces nog uit. De klant wilde graag de vorm van een 5 hoek in de plaats van mijn originele schetsen met een vierkant omdat dit een vorm is waar je "niks mee kan" omdat het onsymetrish is en je het niet vaak tegen komt.
Vorm bepalen
In het gesprek met de klant is de vorm bepaald het word mijn originele schets maar dan met een 5 hoek en een andere constructie met een buis.

Constructie veranderen
Ik had een idee over de constructie maar dit was vrij ingewikkeld
Na het gesprek met de klant zijn we uitgekomen op een buis waar de delen omheen gaan zodat ze kunnen draaien en alles op de buis leunt de lamp word ook opgehangen aan de buis.
.jpg)
.jpg)

Uiteindelijk model
Nadat de vorm was bepaald met de klant heb ik het model gemaakt om te gaan testen door middel van een prototype op schaal.


Wat heb ik nodig
Om dit project uit te werken heb ik nodig:
transparant fillament
hard plastic transparante buis van 75 mm diameter
Arduino
Ledstrip
3 Lampen

Prototypes printen
Nadat ik het eerste prototype had geprint kwam ik erachter dat de spaken niet helemaal in het midden zaten en dat wit fillament inderdaad niet genoeg licht doorlaat. Verder paste de print na een paar testjes prima om de buis.




Model aanpassen
Ik heb het model aangepast zodat de spaken in het midden zaten zodat hij klaar is om geprint te worden.


Arduino uitzoeken
Met dit deel had ik wat meer moeite ik heb hulp gehad van Keyx en Pieter om te begrijpen hoe de arduino werkt en tutorials gekeken en gelezen.
Arduino aansluiten
Ik begon te zoeken op het internet naar het type ledstrip dat ik had alleen dit werd me niet helemaal duidelijk, Ik vroeg aan pieter of hij me verder kon helpen en toen zei hij me dat ik de verkeerde ledstrip had. Hij gaf me een andere ledstrip en vertelde hoe ik hem aan moest sluiten.

Programmeren oefenen
Ik heb vorig jaar al een beetje geoefent met JavaScript programmeren maar nu moest ik de Arduino programmeren. Ik dacht dat het veelal hetzelfde was en dat ik via tutorials wel kon begrijpen hoe het moest. Echter is het toch wel een ander geval en heb ik er best veel moeite mee.
Programmeren functionaliteit
Ik ben nu al een tijdje bezig geweest om te proberen het werkend te krijgen maar ik begin in te zien dat het te ingewikkeld is op dit moment ook om het in de lamp bedraad te krijgen. Dus ik heb ervoor gekozen om phillips hue in de lamp te doen zodat ik dezelfde functionaliteit houd. Maar omdat arduino leren bij het plan van mijn ambitieproject hoort wil ik het vervangen door een andere simpelere opdracht.


Onderdelen passen
Voordat ik ging printen wilde ik de onderdelen nog passen zodat ik niet voor verassingen zou komen te staan.

Eindmodel printen
Ik begon met printen met een tussenstuk van een lamp, eerst had ik wat problemen met aan het bed blijven plakken. Daarna maakte de printer de cirkel niet helemaal dicht ik dacht in eerste instantie dat dit aan de slicer lag maar toen ik in mijn model ging checken was ik een stukje vergeten.
Toen ik dit opgelost had ging ik weer aan het printen ik heb nog wat gespeeld met de instellingen maar helemaal perfect krijg ik hem niet omdat het zoon dun model is, Misschien later met meer ervaring wel maar op dit moment krijg ik het niet voor elkaar.
Toen ik aan de uiteindes begon had ik de onderste laag 2 lagen dik gemaakt maar de 2e laag bleef de eerste keer zonder problemen plakken en met hetzelfde model de tweede keer liet de 2e laag los en ook de derde keer liet hij weer los. Ik wilde de print alleen graag afmaken dus ik heb 1.5 uur lang de lagen aan lopen duwen.




Lamp in elkaar zetten
Met het in elkaar zetten was het het idee om de lampen met tiewrap op een doorzichtige strook die over was van de dakplaten van de stal. en die dan in de buis te schuiven zodat we ze makkelijk kunnen vervangen of aanpassen.






Eind resultaat
Een modulaire draaibare ge3dprinte lamp